67,6% dintre parlamentari vor interzicerea mineritului cu cianuri

Rezultatele primului sondaj Ecopolis

21 ianuarie 2011 - 67,6% dintre parlamentari sustin transpunerea rezolutiei europene intr-un proiect legislativ local pe parcursul urmatoarei sesiuni parlamentare. Dintre acestia, opozitia este in mod special mai motivata: 92.9% dintre parlamentarii PSD+PC sunt de acord, urmati de minoritati (66,7%), PNL (62,8%) si PD-L (51,4%)

acord transpunere rezolutie.jpg

Opozitia fata de o eventuala lege care sa interzica mineritul cu cianuri in Romania este minima, doar 8,1% dintre cei chestionati raspunzand in acest sens. La acest capitol, este interesant de mentionat faptul ca niciunul dintre parlamentarii PSD + PC chestionati nu ar respinge legea de interzicere a mineritului cu cianuri.

acord pe partide (rezolutie).png

Referitor la proiectul actual de exploatare miniera de la Rosia Montana, 49,2 % dintre parlamentarii romani si-au exprimat dezacordul in timp ce 32,4% dintre parlamentarii chestionati se abtin si 18, 4% se declara in favoarea proiectului.

Parlamentarii PNL si PSD+PC se opun in egala masura proiectului de la Rosia Montana (in procent de 68,5%) in timp ce PD-L este partidul cu cei mai rezervati parlamentari (doar 24,6% se opun proiectului, in timp ce 49,7% dintre ei se abtin).

acord Rosia Montana.jpg

acord pe partide (RMGC).png

Paradoxuri evidentiate de cercetare

Aproape o treime dintre parlamentari nu pot sau nu vor sa-si exprime o opinie in ceea ce priveste proiectul de la Rosia Montana. Cei mai multi dintre acestia isi motiveaza absenta unei pozitii clare prin lipsa de informatii.

In cazul celor care se pronunta in favoarea exploatarii cu cianuri la Rosia Montana, in ciuda faptului ca sondajul nu cere argumentarea raspunsului, acesta este insotit de cele mai multe ori de o justificare sau de o conditie, fapt care de regula demonstreaza aceeasi lipsa de informatii cu privire la detaliile proiectului, riscurile asociate etc.

67 de parlamentari (din cei 211 chestionati) disociaza ideea unei legi anti-cianuri de consecintele in practica ale unei astfel de reglementari (inclusiv respingerea proiectului de exploatare cu cianuri de la Rosia Montana in forma actuala).

Pana si sprijinul generalizat pentru o lege romaneasca anti-cianuri ridica semne de intrebare: Astfel, membrii PSD+PC sunt cei mai ferventi aparatori ai ei dar detin si presedintia Comisiei pentru Industrii, comisia in care s-a blocat proiectul Eckstein – Funar.

Sondajul Ecopolis, prima initiativa de acest gen in Romania, a fost aplicat in perioada noiembrie - decembrie 2010, pe un esantion reprezentativ de 211 de parlamentari si a urmarit consultarea opiniei membrilor Parlamentului roman cu privire la urmatoarele subiecte de mediu:

Puteti descarca raportul complet aici.