Ia-ti asigurarea anuala de mediu. Numai 2% din impozit. Obligatoriu.

Redirectioneaza 2% din impozit catre Ecopolis

Anul trecut ti-am cerut sa ne sprijini ca sa-ti zicem de rau. Ca sa-ti dam vestile proaste de pe frontul de mediu. Eventual inainte ca ele sa-ti afecteze sanatatea sau sa te duca direct la groapa. Te-am amenintat ca sa stii ca pericolele exista.

Anul asta te vrem asigurat.

Emitem Asigurarea anuala de mediu 2% de care sa beneficieze toti cei care redirectioneaza 2% din impozitul lor pe profit catre Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

Ce primesti?

Daca ai Asigurarea anuala de mediu Ecopolis 2%


Ce dai?

2% din impozitul pe venit pe care oricum ti-i ia statul. Deci nimic mai mult decat cele cateva minute necesare pentru a completa formularul (formularul 230 pentru venituri salariale, formularul 200 pentru venituri din mai multe surse).

Datele noastre sunt

Nume: Asociatia Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
Cod de identificare fiscala 26550610
Cont RO81 BRDE 445S V042 4810 4450

 

Cum functioneaza asigurarea?

Mecanismul e simplu: de fiecare data cand apare o amenintare - fie ca e vorba de o lege toxica, o initiativa legislativa sau locala daunatoare mediului, distrugeri de ecosisteme, prevederi care incurajeaza poluarea sau inlesnesc furturile de padure sau disparitia spatiilor verzi - esti sigur si asigurat ca cineva (nu oricine, ci niste oameni care au studiat intensiv problemele mediului din Romania) vor reactiona si vor ataca prin mijloace legale si chiar in istanta tot ceea ce e periculos pentru mediu si pentru sanatatea ta.

Poti, in plus, ca prin contributia ta sa stabilesti si care sunt zonele cele mai importante care trebuie monitorizate si in care ar trebui sa intervenim. In functie de ce e important pentru tine.

Te deranjeaza noxele si praful? Banii tai vor merge spre programe si politici de monitorizare, prevenire si corectare a poluarii aerului.

Vrei ca Romania sa-si pastreze cat mai multe zone salbatice cu biodiversitate care atrage turisti din toata lumea? Vom trage semnale de alarma si vom interveni de fiecare data cand un astfel de spatiu este in pericol.

Exemple de arii/domenii care pot fi bifate:

De ce s-o faci?

Pentru ca de fapt chiar iti pasa de ceea ce se-ntampla-n jurul tau, ce aer respiri, ce apa bei, cat (spatiu) verde vezi in fata ochilor si de cate gunoaie pe m2 de pajiste te impiedici in vacanta.

Pentru ca n-ai timp sa te informezi singur pe toate fronturile, oricat ai vrea.

Pentru ca ai reactiona daca ai sti din timp ce se intampla si de ce tip de reactie e nevoie.

Pentru ca fiecare trebuie sa faca ceea ce stie sa faca mai bine – tu la tine la job, noi - specialistii pe mediu de la Ecopolis - cu studiile, cercetarile si proiectele noastre.

Pentru ca stii ca stam de 3 ani cu ochii pe mediu si pe autoritati si nu degeaba. Pentru ca ne place sa stim ce se-ntampla (deci facem studii si cercetari), ce ni se pregateste (facem sondaje printre parlamentari) si cum trateaza politicienii mediul (clasamentul Votul Verde). Pentru ca formulam solutii si facem proiecte in directii importante pentru felul in care vom respira pe termen lung in Romania (vezi campaniile si proiectele noastre).

 

Cum s-o faci?

Simplu. Completezi formularul prin care ne redirectionezi 2% si ne trimiti apoi un mesaj cu datele tale si optiunea pentru un domeniu sau altul. Vei primi foarte repede un carnet de asigurat cu care iti vei putea cere tot anul dreptul la un mediu protejat.

 

Daca inca nu te-am convins, uite ce-am facut numai in ultimul an

- Votul Verde 2008-2012 (monitorizarea si evaluarea felului in care au votat parlamentarii legile cu impact de mediu in ultimul mandat);

- detinem secretariatul Coalitiei pentru Mediu din Romania (CMR), cea mai mare coalitie negvernamentala ce acopera intreaga problematica de mediu la nivel de expertiza si arii de interes;

- ne preocupa intens faptul ca Bucurestiul este la coada Europei in privinta unor indicatori ai calitatii vietii si ne-am dat seama ca, pentru a corecta situatia, e nevoie chiar de o reforma administrativa serioasa a capitalei Romaniei. Bucurestiul nu respecta dreptul locuitorilor sai la aer curat, clasandu-se pe pozitia a doua in topul capitalelor celor mai poluate cu PM10. In privinta spatiilor verzi Bucurestiul (cu 23m2/cap locuitor) ne clasam mult in urma Vienei (120 m2) sau a Helsinki-ului (100m2): si asta in conditiile in care, la cadastrul verde, pe langa parcuri si aliniamente stradale, au fost calculate ca spatii verzi si cimitirele, padurile limitrofe sau luciul apelor. Bucurestiul este codas si in privinta utilizarii bicicletei ca alternativa la transportul cu automobilul personal. Rata cu care bucurestenii merg cu bicicleta la munca este de doar  0,7%  (comparativ cu 59.5% in Copenhaga sau 45,6% in Amsterdam) cu toate ca nr. de kilometri de piste pentru biciclete (59 in 2009, 160 in 2011) ar putea sugera conditii mai prielnice. Bucurestiului ii lipseste in mod evident o strategie coerenta pentru facilitarea ciclismului.

- Am facute publice aceste rezultate ale studiului "Bucuresti, capitala europeana? Organizare administrativa si indicatori ai calitatii vietii in capitalele UE" si am provocat reprezentanti ai autoritatilor locale, candidati la functiile de primar general sau de sector si reprezentanti ai societatii civile sa comenteze pe marginea unora dintre cele mai grave probleme ale Bucurestiului si a potentialelor solutii – inclusiv cele din zona reformei administrative.

- pentru ca ne preocupa serios transportul alternativ si reducerea poluarii atmosferice – ne interesam de starea infrastructurii pentru biciclete in Bucuresti. Suntem membri in grupul de lucru de la primarie pe transport alternativ. In 2012 am adunat o gasca de 15 liceeni, biciclisti si activisti in devenire, pe care ii invatam cum sa faca advocacy si cartare velo. Ideile lor proaspete si documentate pe teren vor ajunge pe masa PMB sub forma unui plan pentru infrastructura velo corecta in Bucuresti. Biking Heroes vor pune Bucurestiul pe harta europeana a mobilitatii durabile in septembrie 2013. In octombrie 2012 am organizat si un mars revendicativ pe doua roti. Biciclistii din Bucuresti au iesit in strada pentru ca nu vor sa mai faca trotuarul. Si vor mai iesi si in septembrie de Saptamana Europeana a Mobilitatii.

- ne-am sesizat in problema agriculturii intensive si a organismelor modificate genetic OMG si sustinem etichetarea produselor cu OMG pentru ca tu sa stii ce mananci/alegi;

- ne-am sesizat in problema deseurilor si incercam sa impunem solutii pentru ca mai multe de 1% din deseuri sa fie reciclate si pentru ca Romania sa nu devina in cativa ani o imensa groapa de gunoi;

- ne preocupa calitatea apei din sistemul de alimentare al orasului. In urma unor teste independente in toate sectoarele bucurestene, credem ca apa de la robinet este buna de baut (pe langa faptul ca iti salveaza mult din buget si elimina o cantitate enorma de PET-uri care ajung in proportie de 90% in natura). Vrem ca autoritatile locale sa verifice calitatea acestei ape si sa finanteze programe de reabilitare a instalatiilor de alimentare cu apa potabila din blocuri;

- am dus o campanie intensiva impotriva Ministerului Mediului cand a permis expansiunea lucrarilor ilegle de constructie a microhidrocentralelor care distrug complet albiile raurilor de munte (situatia din Fagaras este dezastruoasa deja). Cand cererile ne-au fost ignorate, am iesit la protest chiar in locurile unde se produceau distrugerile. Cand promisiunea de oprire a lucrarilor nu a fost respectata, iar constructorii s-au ales cu aviz de mediu nou, am pornit caz in istanta. Chiar primul din Romania impotriva unor constructori privati care fac profit distrugand resurse valoroase;

- cand Justitia asista cu ochii larg inchisi la furturile din padure, Ecopolis arata cu degetul erorile din legislatia prietenoasa cu hotii de lemn in studiul “In padure se fura ca-n codru”. Ce recomandam atunci pentru ca padurile sa ramana la locul lor? Reevalurea pragul de prejudiciu de 5% metri cubi de lemn furat care permite incadrarea faptei ca infractiune;

- stam cu ochii pe legislatia silvica si sanctionam legi care ameninta si mai grav fondul forestier din Romania. Doar codru-i frate cu romanul!

- am urmarit si impins in fata constant problema exploatarii gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice. In februarie 2012 am alertat presa si am cerut Ministerului Mediului lamuriri clare si concrete plecand de la experienta vecinilor europeni in subiectul gazelor de sist si luand in calcul lipsa unui studiu coerent privind impactul de mediu. In aprilie 2013 am trecut la fapte si am iesit in strada pentru ca nu vrem gaze de sist pe sest, fara transparenta decisionala si dezbatere publica;

 

Si mai urmeaza. Dar ai putea, evident, sa te asiguri!

Multumim!

Echipa de watchdogs & advocates Ecopolis