Formular INSCRIERE Sesiune de instruire
Politici publice pentru Dezvoltare Durabila, 2 februarie 2019

Formular INSCRIERE Forumul de mediu, Predeal, 22-23 noiembrie 2018

Ecopolis cauta experti in proiectul Politici Publice pentru Dezvoltare Durabila.

In perioada 30 octombrie-12 noiembrie Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis desfasoara procedura de selectie a expertilor cooptati in cadrul proiectului Politici Publice pentru Dezvoltare Durabila. Proiectul este finantat prin Fondul Social European, Programul Operational Capacitate Administrativa (POCA), axa prioritara Administratie publica si sistem judiciar eficiente, domeniul major de interventie Cresterea capacitatii ONG-urilor si a partenerilor sociali de a formula politici publice alternative.

Gasiti in documentatia de selectie toate informatiile necesare privind activitatile desfasurate, domeniile de expertiza in care cautam experti si un calendar al procedurii de selectie.

Pentru detalii si informatii suplimentare ne puteti contacta la: Oana Neneciu, oana@ecopolis.org.ro, 0720154503.

Procedura si anexe.Prioritatile organizatiilor de Mediu din Romania si coalizarea sectorului ONG

Bucuresti, 01.10.2018:

Romania se inscrie intre tarile in care in 2017 au crescut tendintele de restrangere a democratiei si a spatiului civil, aflandu-se printre tarile UE precum Ungaria, Bulgaria si Polonia. Consecutiv, se apreciaza ca functionarea, imaginea si activitatea in general a organizatiilor neguvernamentale au avut drastic de suferit. Concluziile au fost prezentate in cadrul conferintei Prioritati de Mediu in Romania si Coalizarea sectorului ONG, ce a avut loc vineri, 28 septembrie la Bucuresti.

Datele sunt extrase din Raportul privind Indexul de Sustenabilitate a Societatii Civile in Europa Centrala si de Est si Eurasia (acoperind situatia din 2017), care a fost publicat luna aceasta de catre Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID).

Modificarile legislative menite sa ingreuneze sau descurajeze activitatea ONG-urilor, limitarea surselor de finantare, acuzatiile publice privind ONG-urile intr-un efort de discreditare a intregii societati civile, slabirea relatiilor cu Guvernul, limitarea accesului la dezbateri si intalniri publice si ignorarea solicitarilor organizatiilor neguvernamentale de catre autoritati, sunt doar cateva dintre aspectele subliniate in cadrul conferintei si cu care ONG-urile trebuie sa se lupte.

Organizatiile din sectorul de mediu din Romania si experti in politici publice, sanatate si dezvoltare durabila au analizat principalele probleme cu care se confrunta in momentul de fata, iar acestea au fost listate astfel:

Pe toate aceste teme organizatiile prezente s-au angajat sa formeze grupuri de lucru si sa continue munca de monitorizare, evaluare si raportare, precum sa si gaseasca noi solutii si propuneri de politici publice, care sa ajute la deblocarea problemelor abordate. Conferinta a avut loc in cadrul proiectului Politici Publice pentru Dezvoltare Durabila, derulat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis si cofinantat prin Programul Operational Capacitatea Administrativa Competenta face Diferenta.

Prioritatile de Mediu din Romania si coalizarea sectorului ONG


Organizatii neguvernamentale din sectorul de mediu din Romania si experti in politici publice, sanatate si dezvoltare durabila se reunesc pentru a dezbate principalele probleme de mediu si cum pot fi acestea adresate.

Temele prioritare de discutie de pe agenda conferintei sunt problemele legate de calitatea aerului si efectele acestora asupra sanatatii populatiei, problemele privind masurile ce nu se implementeaza de catre autoritati, gestionarea deficitara a deseurilor, schimbarile climatice si educatia pentru dezvoltare durabila, dar si tendintele de restringere a democratiei si a spatiului civil in Romania. Vor fi prezentate si propuneri legislative si masuri eficiente pentru gestionarea problemelor descrise.

Conferinta isi propune sa identifice principalele cai de actiune pentru sectorul ONG interesat de problemele descrise si are loc in cadrul proiectului Politici Publice pentru Dezvoltare Durabila, derulat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis si cofinantat prin Programul Operational Capacitate Administrativa Competenta face Diferenta.

Conferinta va avea loc la Hotelul Berthelot din Bucuresti, strada Henri Mathias Berthelot, nr.9, incepand cu ora 10,30.

Pentru confirmari de participare sau orice alte intrebari, va invitam sa va adresati Oanei Neneciu, la datele de contact: 0720 154 503, oana@ecopolis.org.ro.


Politici de mediu pentru un viitor in Romania

Calitatea aerului, a apei și a solului, protejarea pădurilor, gestionarea deșeurilor si programele naționale de finanțare a proiectelor de mediu vor fi monitorizate, evaluate și îmbunătățite de o rețea de organizații neguvernamentale cu expertiză de mediu și parteneri sociali în perioada iunie 2018- septembrie 2019. Peste 120 de specialiști vor lucra împreună și vor propune autorităților române îmbunătățirea unor politici publice de mediu sau adoptarea unora noi, vizând cele mai presante probleme cu care se confruntă România în domeniul protecției mediului. 

Proiectul “Politici Publice pentru Dezvoltare Durabilă” este implementat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis este cofinanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă, având un buget total de 502.043 lei.  

Proiectul își propunecreșterea capacității ONG-urilor și a partenerilor sociali cu interes în domeniile protecției mediului și a schimbărilor climatice de a colabora, cu scopul de a contribui la monitorizarea, evaluarea, formularea și promovarea de politici alternative la politicile publice formulate de Guvern, în șase domenii prioritare de mediu și dezvoltare durabilă. 

Rezultatele pe care și le propune proiectul sunt: instruirea a 120 de persoane din cadrul ONG-urilor și partenerilor sociali în domeniul evaluarii și propunerii de politici publice alternative la politicile promovate de Guvern în domeniul mediului și al dezvoltării durabile; creșterea capacității ONG-urilor și partenerilor sociali de a se implica în formularea și promovarea de propuneri alternative la politicile publice inițiate de Guvern; dezvoltarea și aplicarea a 6 instrumente independente de monitorizare și evaluare a politicilor publice de mediu; 6 propuneri de politici publice alternative pe 6 arii de interes din domeniul mediului; elaborarea și pilotarea unui instrument de promovare a dialogului social. 

 

 

 

Pentru informații despre proiect vă rugăm să ne contactați la echipa@ecopolis.org.ro sau la 0720154503- Oana Neneciu.