Cum taxam mizeria?

Sondaj printre parlamentari pe tema taxei nationale de salubritate, respectiv a taxarii diferentiate pentru colectarea selectiva

Cel de-al treilea sondaj Ecopolis si-a propus sa inregistreze opiniile parlamentarilor romani cu privire la tema gestionarii deseurilor, mai exact cu privire la oportunitatea introducerii unei taxe nationale de salubritate, respectiv necesitatea taxarii diferentiate a cetatenilor care colecteaza selectiv deseurile.

Gestionarea deseurilor este o tema nevralgica pentru Romania, o tara in care doar jumatate dintre cetateni au acces la servicii de salubritate si platesc taxa de rigoare. In contextul in care doar 1% din deseurile municipale sunt reciclate in timp ce tintele pentru reciclare cresc in fiecare an, ne-a interesat sa vedem ce cred parlamentarii despre modul in care trebuie administrata problema deseurilor.

Cu atat mai mult cu cat acestia reiau dezbaterile pe domeniul gestionarii deseurilor, cu nu mai putin de 3 proiecte de lege, inclusiv transpunerea cu intarziere a Directivei Europene 2008/98/EC, care isi asteapta votul in plen in aceasta sesiune parlamentara.

In acest context, Ecopolis a consultat opinia membrilor Parlamentului Roman cu privire oportunitatea introducerii unei taxe nationale de salubritate respectiv a taxarii diferentiate a celor care colecteaza selective.

Sondajul Ecopolis a fost realizat in perioada noiembrie - decembrie 2010, pe un esantion reprezentativ de 211 parlamentari din totalul de 469 de membri ai Parlamentului de la acea data. Esantionul a pastrat structura populatiei cercetarii, in functie de apartenenta la grupurile parlamentare.

REZULTATELE SONDAJULUI, PE SCURT

Taxa nationala de salubritate
Majoritatea parlamentarilor (71%) au declarat ca ar fi de acord cu introducerea unei taxe de salubritate la nivel național. Doar 19% s-au declarat impotriva unei astfel de initiative, iar 10% nu au oferit un raspuns concret. Susținerea acestei masuri este majoritara in randul tuturor grupurilor parlamentare, dar este mai puternica in randul reprezentantilor partidelor de la putere in raport cu opozitia.

Taxarea diferentiata pentru colectarea selective a deseurilor
In ce priveste incurajarea colectarii selective a deșeurilor prin taxare diferentiata, sustinerea acestei masuri din partea parlamentarilor este lipsita de echivoc (86%). Doar 9% dintre alesi au declarat ca nu ar fi de acord cu o astfel de masura.

Rezultatele sondajului au fost date publicitatii la data de 8 septembrie 2011 (prin intermediul unui comunicat de presa), fiind preluate de presa centrala print si online. Ecopolis va urmari subiectul si va reveni cu noutati si alerte in situatiile in care parlamentarii voteaza ceva in domeniul gestionarii deseurilor.