OMG si energie nucleara in Romania

Sondaj realizat printre parlamentarii romani pe tema organismelor modificate genetic, respectiv energie nucleara

Cel de-al doilea sondaj Ecopolis si-a propus sa inregistreze opiniile parlamentarilor romani cu privire la doua teme importante de mediu si anume cultivarea organismelor modificate genetic (OMG), respectiv producerea de energie nucleara pe teritoriul Romaniei.

Cultivarea si importul de Organisme Modificate Genetic este o tema aflata pe ordinea de zi a Comisiei pentru Agricultura din Parlamentul Romaniei, care analizeaza in prezent o propunere legislativa ce prevede etichetarea produselor ce conțin produse modificate genetic si, mai mult, interzicerea in Romania, pentru o perioada de cinci ani, a culturilor de porumb și cartof modificate genetic. Textul propunerii legislative poate fi consultat aici.

In acest context, Ecopolis a consultat opinia membrilor Parlamentului Roman cu privire la importul de organisme modificate genetic, cultivarea acestora si etichetarea produselor ce contin OMG. Raspunsurile date de parlamentari vor fi coroborate si verificate cu votul final din plen, preconizat sa aiba loc in septembrie 2011.

Citeste mai mult despre organisme modificate genetic.

Cel de-al doilea subiect inclus in chestionarul Ecopolis este acela al energiei nucleare – readus in discutie in intreaga lume in urma accidentului de la centrala nucleara de la Fukushima, din acest an.

In contextul in care in multe tari din Europa si din lume solutia enegiei nucelare este reevaluata iar dezbaterile in jurul sigurantei producerii energiei nucleare si a politicilor necesare in acest domeniu sunt mai vii decat oricand, sondajul Ecopolis si-a propus sa consemneze opinia parlamentarilor romani cu privire la aceasta tema fierbinte. Cu atat mai mult cu cat Romania are in prezent doua reactoare nucleare in funcțiune și inca doua programate sa intre in funcțiune in 2019.

Citeste mai mult despre energie nucleara in Romania.

Sondajul Ecopolis a fost realizat in perioada mai-iunie 2011, pe un esantion reprezentativ de 210 parlamentari din totalul de 465 de membri ai Parlamentului. Esantionul a pastrat structura populatiei cercetarii, in functie de apartenenta la grupurile parlamentare.

REZULTATELE SONDAJULUI, PE SCURT

Politica Romaniei cu privire la OMG

Politica Romaniei cu privire la energia nucleara

Descarca Raportul integral al cercetarii.

Rezultatele sondajului au fost date publicitatii la data de 13 iulie 2011 (prin intermediul unui comunicat de presa), fiind preluate de presa centrala print si online. Ecopolis va urmari cele doua subiecte si va reveni cu noutati. De exemplu, propunerea legislativa referitoare la etichetarea produselor cu ingrediente modificate genetic urmeaza sa fie supusa votului final in Plenul Parlamentului in luna septembrie a acestui an. Ne intereseaza ca pana atunci sa aflam si parerea cetatenilor cu privire la acest subiect si sa o aducem la cunostinta parlamentarilor ce se pregatesc sa voteze.

Asadar, daca ai o parere in ceea ce priveste OMG-urile si vrei ca ea sa ajunga la parlamentari (poate chiar la cel votat de tine), ne poti trimite mesajul tau pe adresa echipa@ecopolis.org.ro. Ne vom asigura ca parerea ta ajunge la urechile membrilor parlamentului inainte ca ei sa hotarasca daca avem sau nu dreptul de a sti daca mancam sau nu organisme modificate genetic. Trimite mesajul tau pana in septembrie si ramai cu ochii pe subiect si pe alesi!