Rezolutia Parlamentului European anti-cianuri

Sondaj realizat printre parlamentari cu privire la rezolutia PE si proiectul actual de la Rosia-Montana

Sondajul Ecopolis, prima initiativa de acest gen in Romania, aplicat in perioada noiembrie - decembrie 2010, a urmarit consultarea opiniei parlamentarilor romani cu privire la urmatoarele subiecte de mediu:

REZULTATELE SONDAJULUI, PE SCURT

67,6% dintre parlamentari sustin transpunerea rezolutiei europene intr-un proiect legislativ local pe parcursul urmatoarei sesiuni parlamentare. Dintre acestia, opozitia este in mod special mai motivata: 92.9% dintre parlamentarii PSD +PC sunt de acord, urmati de minoritati (66,7%), PNL (62,8%) si PD-L (51,4%). Opozitia fata de o eventuala lege care sa interzica mineritul cu cianuri in Romania este minima, doar 8,1% dintre cei chestionati raspunzand in acest sens. La acest capitol, este interesant de mentionat faptul ca niciunul dintre parlamentarii PSD + PC chestionati nu ar respinge legea de interzicere a mineritului cu cianuri.

Referitor la proiectul actual de exploatare miniera de la Rosia Montana, 49,2% dintre parlamentarii romani si-au exprimat dezacordul in timp ce 32,4% dintre parlamentarii chestionati se abtin si 18, 4% se declara in favoarea proiectului.

Rezultatele, anuntate pe 21 ianuarie 2011, pot fi consultate in detaliu aici.