Bucurestenii au apa potabila, dar nu si la robinet


Share

Bucuresti 2 martie 2012 - Bucurestenii ar putea beneficia de accesul la cea mai ieftina sursa de apa potabila, dar ii impiedica proasta calitate a apei si dezinteresul autoritatilor si al Apa Nova.

Conform studiului "Calitatea apei in Bucuresti – Analiza gestionarii resurselor de apa si a impactului asupra calitatii vietii" apa potabila furnizata prin magistralele de distributie din Bucuresti indeplineste normele europene, insa la nivelul robinetului din locuintele bucurestenilor apar anomalii ce pot avea efecte grave asupra sanatatii oamenilor.

Potrivit testarilor lunare intreprinse de Apa Nova Bucuresti (ANB) și Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti (DSPMB), rareori se inregistreaza incalcari ale standardelor de calitate in ceea ce priveste apa potabila pompata in magistralele de distributie.

Din pacate calitatea apei pe magistralele de distribuție nu este același lucru cu calitatea apei de la robinet. O testare pilot, independenta, intreprinsa in august 2011 de Centrul pentru Poltici Durabile Ecopolis, a contrazis testarile ANB si DSPMB: astfel, din 10 probe efectuate in 8 apartamente diferite din cele 6 sectoare, 3 probe au prezentat anomalii, dintre care 2 au fost din acelasi loc. Aceste anomalii - ce pot reprezenta un risc serios pentru sanatatea consumatorilor - se datoreaza fie starii țevilor din bloc, fie unor lucrari la rețea.

"Situatia este paradoxala: desi ar avea la dispozitie o sursa ieftina de apa potabila care respecta toate standardele de calitate, bucurestenii se vad nevoiti sa cumpere apa imbuteliata, de 250 de ori mai scumpa decat apa de la robinet si cu un impact ecologic de 300 ori mai mare. In parte, acest consum este justificat de presupusa proasta calitate a apei de la robinet, cetatenii necunoscand de unde vine cu adevarat problema” atrage atentia Arpad Todor, expert cercetare Ecopolis.

Accesul real al bucurestenilor la apa potabila de calitate, pompata zilnic in sistem, ar putea fi asigurat relativ usor, cu conditia ca autoritatile locale si Apa Nova sa acorde atentia cuvenita adevaratei surse a problemei – starea proasta a tevilor din blocurile de locuinte.

"In trei din zece cazuri apa de la robinet nu a fost potabila, iar principala cauza pare a fi calitatea proasta a tevilor de bloc. Chiar daca inlocuirea țevilor vechi din sistemul blocului este din punct de vedere legal o problema a asociațiilor de locatari, autoritatile au obligatia de a gasi solutii pentru a garanta bucurestenilor accesul la apa potabila sigura" conchide Costel Popa, Presedinte Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis propune autoritatilor centrale si locale o serie de masuri:

  1. Implementarea unui program de evaluare sistematica a starii sistemelor de distribuție a apei din interiorul blocurilor. In aceeasi directie, recomandam ca autoritatile locale si Apa Nova, care fac momentan exclusiv teste la puncte fixe, sa aiba in vedere si testarea aleatoare a calitatii apei, in special la robinetul consumatorilor.
  2. Obligarea asociatiilor de proprietari, prin lege si sub sanctiunea amenzilor, sa schimbe conductele in cazul in care se dovedeste ca acestea altereaza calitatea apei potabile.
  3. Inițierea unui program - similar celui de reabilitare termica a cladirilor - prin care asociațiile de locatari sa fie susținute in efortul de inlocuire rapida a instalațiilor neconforme.
  4. Promovarea introducerii de filtre de purificare a apei si a consumului de apa potabila de la robinet.
  5. Introducerea obligativitatii restaurantelor si institutiilor de a avea filtre de purificare a apei, pentru a permite angajatilor si clientilor sa consume apa de la robinet.

Studiul "Calitatea apei in Bucuresti – Analiza gestionarii resurselor de apa si a impactului asupra calitatii vietii" va servi drept document de referinta in negocierile urmatoare cu autoritatile locale si centrale.