Coalitia pentru Mediu: Alerta microhidrocentrale Arges!

Coaliția pentru Mediu din Romania cere ministrului Korodi intreruperea lucrarilor la microhidrocentralele din Arges


Share

Organizațiile membre ale Coaliției pentru Mediu din Romania, alaturi de 28 de organizații locale de pescari, au transmis noului ministru al Mediului, Attila Korodi, o scrisoare in care semnaleaza abuzurile de mediu din Masivul Fagaraș de pe raurile Capra, Buda, Otic, constatate cu ocazia lucrarilor de contrucție pentru mai multe microhidrocentrale. Organizațiile cer de urgența ministrului Mediului sa opreasca lucrarile și sa analizeze in mod corespunzator situația din teren.

In toamna lui 2011, organizațiile parte a Coaliției pentru Mediu au semnalat in repetate randuri agresiunile multiple aduse raurilor de munte, dar, in ciuda sesizarilor, autoritațile responsabile au mimat implicarea și, ulterior, au incercat sa mușamalizeze agresiunile și distrugerile din teren.

Autoritațile din subordinea Ministerului Mediului și Padurilor au incercat permanent sa mascheze incalcarile grave ale legislației de mediu prin emiterea de documente justificative controversate, care nu corespund realitații din teren, in loc sa protejeze interesele statului roman și ale cetațenilor sai.

Elocventa in acest sens este emiterea abuziva, post factum, a Avizului de Gospodarire a Apelor Nr.255/20.09.2011 de catre ABA Argeș Vedea, care conține noi prevederi ce incearca sa justifice retroactiv lucrari realizate deja in proporție de 80-90% pana la aceasta data, lucrari care nu erau prevazute și permise in avizul de gospodarire a apelor, valabil pana la 20.09.2010.

In aceeasi ordine de idei, Agenția Regionala de Protecția Mediului Pitești a emis, abuziv, dupa realizarea a peste 80-90% din lucrari, Decizia Nr. 45 din 9 martie 2012, privind actualizarea Acordului de mediu nr. 14/09.11.2009 revizuit la 25.02.2010, act care contine prevederi noi, care corespund de fapt lucrarilor anterioare, efectuate pana la apariția acestei noi decizii, și care se aflau deja in afara acordului de mediu valabil la momentul realizarii acestor lucrari.

Astfel, organizațiile semnatare ale scrisorii cer noului ministru urmatoarele:

Descarca aici scrisoarea adresata ministrului Korodi.

Pentru mai multe detalii va rugam sa contactați:
Dan Barbulescu, Director executiv Asociatia Salvati Dunarea si Delta, Email: dan.barbulescu@salvatidelta.ro, telefon: 0729.199.396
Irina Dobrita, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis – Secretariat Coalitia pentru Mediu din Romania, irina@ecopolis.org.ro , Telefon: 0726.281.894

Despre Coalitia pentru Mediu

Coalitia pentru Mediu din Romania s-a constituit ca grup informal in noiembrie 2009, ca rezultat al Forumului ONG de Mediu. Coalitia isi propune sa contribuie la dezvoltarea durabila a Romaniei si la implicarea societatii civile in acest proces. Obiectivele coalitiei se refera la: cresterea constientizarii populatiei si a implicarii acesteia in actiuni de protectia mediului, imbunatatirea calitatii educatiei in domeniul dezvoltarii durabile, constientizarea si responsabilizarea factorilor de decizie, implicarea ONG-urilor in dezvoltarea politicilor publice de mediu, imbunatatirea reprezentativitatii ONG-urilor si a cadrului institutional in care acestea isi desfasoara activitatea. Membrii Coalitiei pentru Mediu din Romania sunt exclusiv organizatii neguvernamentale de mediu. Pentru mai multe informatii, vizitati site-ul Coalitiei www.coalitiademediu.ro.

Organizații de pescari semnatare ale scrisorii:
1. Asociatia Carpatica Fly Fishing, Bucuresti
2. Asociatia Clubul Muscaricilor, Timisoara
3. Asociația FLYFISHING CLUB MUSCA XIII, Sibiu
4. Asociația AQUA TRANSILVAE CLUB, CLUJ-NAPOCA
5. Asociația Fly Fishing Club Sibiu
6. Asociația Clubul Sportiv de Pescuit ABREVIS, Bucuresti
7. Asociația Clubul Sportiv “Flyfishing Extreme”, Targu Mureș
8. Clubul Muscarilor Baia de Arieș, Baia de Arieș
9. Asociatia Club Sportiv de pescuit Brasov Spinning Team
10. Asociatia Clubul Sportiv Aquamania
11. Asociatia Sportiva Clubul Sportiv Spinning Squad Craiova
12. Asociatia Sportiva Wizard's Fishing Team
13. Bucovina Spinning Club
14. Club Sportiv Lucioperca Spinning
15. Clubul de Pescuit Sportiv Drill
16. Clubul de Pescuit Sportiv East Spinning Team
17. Clubul de Pescuit Sportiv PeApa.ro
18. Clubul de Pescuit Sportiv West Spinning Brigade
19. Clubul Sportiv al Pescarilor de Rapitori
20. Clubul Sportiv de Pescuit Abrevis
21. Clubul Sportiv de Pescuit Aqua Fishing Club
22. Clubul Sportiv Paco Spinning Team
23. Cozma Fishing Club
24. Transilvania Pike Club
25. Valcea Spinning Crew
26. APS Vidraru, Curtea de Arges
27. Salvamont Nucsoara, Curtea de Arges
28. Sonerg Construct SRL, Bucuresti
29. Pescari si iubitori de natura, neafiliati la vre-un Club sau Asociatie (ONG), cu sustinerea si semnarea online pe site-ul PetitieOnline.ro