Comunicat de presa: Bucureștenii, otrăviți pentru încă 10 ani!

Bucuresti, 26 februarie, 2018


Share

26.02.2018, București: Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis trage un semnal de alarmă în ceea ce privește calitatea aerului din Capitală, în contextul în care Agenția pentru Protecția Mediului București a autorizat pentru încă 10 ani groapa de gunoi Iridex. Organizația se alătura astfel eforturilor Primăriei Sectorului 1 și solicită demiterea Simonei Mihaela Aldea, directorul Agenției pentru Protecția Mediului București și punerea în legalitate a actelor emise de APM București. 

Prelungirea autorizației de funcționare este o măsură ce contravine constatărilor privitoare la nivelul poluării constante cu hidrogen sulfurat, constatări făcute încrucișat, cu două laboratoare diferite, dar care au ajuns la aceleași concluzii privitoare la depășirile valorilor limită admise. Este deja un fapt știut că mirosurile pestilențiale ale gazelor de depozit emise de instalațiile gropii de gunoi Iridex fac irespirabil aerul din cartierele Chitila, Bucureștii Noi, Străulești, Dămăroaia, Pajura și Giulești-Sârbi. 

În vederea asigurării dreptului la un aer curat pentru toți locuitorii Capitalei solicităm următoarele:
• Demiterea conducerii Agenției pentru Protecția Mediului București, în   vederea tragerii acesteia la răspundere în fața legii;
• Revocarea actului administrativ din 14.02.2018 pe considerente de neconformitate cu legea;
• Demararea de urgență a procedurilor de închidere a celulelor 6 și 7 ale depozitului Iridex, care funcționează fără delegare din partea Primăriei Municipiului București încă din anul 2010;
• Aplicarea de urgență a soluțiilor legale pentru obligarea Iridex la constituirea imediată a Fondului de închidere și monitorizare post-închidere.

În urma campaniei "Aer curat, bun de respirat”, desfasurata in 2017 au fost strânse 31.800 de semnături ale bucureștenilor care cer intervenția Agenției pentru Protecția Mediului București în scopul intrării în legalitate a poluatorilor din nordul Capitalei, printre care si groapa Iridex. Decizia APMB din 14 februarie a.c., de prelungire a autorizației de mediu pentru Iridex, constituie o insultă la adresa acestor oameni și o nesocotire flagrantă a cadrului legal care reglementează domeniul – Hotărârea de Guvern nr.  349/2005. 

Mai mult, Agenția a decis să prelungească autorizația de mediu a Iridex în condițiile în care Primăria Sectorului 1 a intentat o acțiune în instanță pentru suspendarea acesteia. Acțiunea Primăriei este întemeiată, printre altele, pe faptul că autorizația a fost emisă în pofida faptului că Iridex nu a depus suma de bani cerută de lege ca garanție că "sunt îndeplinite obligațiile privind siguranța depozitului pentru respectarea cerințelor de protecție a mediului și a sănătății populației, care decurg din autorizație". 

Totodată, potrivit Acordului de Mediu nr. 1/2010, este permisă extinderea cu 1,5 milioane de metri cubi de deșeuri, în condițiile în care depozitul Iridex de pe raza comunei Chiajna a fost proiectat pentru 4.500.000 metri cubi.

Bucureștiul este una dintre cele mai poluate capitale europene, Comisia Europeană anunțând la sfârșitul lunii ianuarie ca va declanșa procedura de infringement si in domeniul gestionarii deseurilor, pentru depozitarea neconformă a deșeurilor.