Justitia e oarba la furturile din padure

Dezbatere cu ocazia lansarii studiului


Share

27 martie 2012 - Dintre cele 7.168 dosare penale inregistrate la nivelul parchetelor in perioada 2009-2010, 60% au primit NUP din partea procurorilor, 27% au primit alte soluții de netrimitere in judecata si doar 13% (723 de dosare) au fost trimise in instanta. Din cele 723 de dosare trimise in instanta, doar 34 de condamnati au primit pedepse cu inchisoare cu executare, adica mai putin de 0,5% dintre cei implicati intr-un dosar penal. Aceste date survin in urma celui mai recent studiu al Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis "In padure se fura ca-n codru. O analiza a mecanismelor de prevenire si combatere a ilegalitatilor silvice din Romania".

Iata, pe scurt, concluziile analizei Ecopolis:

"Majoritatea persoanelor condamnate pentru infracțiuni silvice ajung de fapt sa plateasca doar cheltuielile de judecata in sume care nu depașesc, in medie, 500 de lei", atenționeaza Irina Pop, expert cercetare Ecopolis si autoare a studiului.

"In Romania, daca furi o paine risti inchisoare de 7 ani. Pentru taieri ilegale si furt de padure ai 99% sanse sa nu faci inchisoare. In atare context, consideram ca se impun masuri pentru ca infractiunile silvice sa fie tratate in concordanta cu pericolul de mediu major si cu pagubele pe care acest fenomen le aduce"  declara Costel Popa, Presedinte, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

Printre recomandarile inaintate de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis autoritatilor se numara:

Studiul integral este disponibil aici si va servi drept document de referinta in negocierile urmatoare cu autoritatile relevante.

Pentru mai multe informatii va rugam sa o contactati pe Irina Dobrita, Coordonator comunicare, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Email: irina@ecopolis.org.ro, telefon: 0726 281 894.