Parlamentarii romani vor o Romanie fara organisme modificate genetic

Membrii Parlamentului Romaniei sustin etichetarea produselor cu ingrediente modificate genetic


Share

13 iulie 2011 - Membrii Parlamentului Romaniei nu sunt de acord ca tara noastra sa cultive sau sa importe organisme modificate genetic si vor ca produsele ce contin ingrediente modificate genetic sa fie etichetate in consecinta. Concluzia survine in urma unui sondaj efectuat, in perioada mai-iunie 2011 de Centrul Pentru Politici Durabile Ecopolis in parteneriat cu Asociatia Salvati Dunarea si Delta, in randul parlamentarilor romani.

Sondajul Ecopolis a urmarit consultarea opiniei parlamentarilor romani cu privire la doua teme de mediu ce au capatat recent o relevanta sporita pentru activitatea parlamentara de la noi: cultivarea si importul de Organisme Modificate Genetic (OMG), respectiv energia nucleara.

Politica Romaniei in domeniul Organismelor Modificate Genetic

Cultivarea si importul de Organisme Modificate Genetic este o tema aflata pe ordinea de zi a Comisiei pentru Agricultura din Parlamentul Romaniei, care analizeaza in prezent o propunere legislativa ce prevede etichetarea produselor ce conțin produse modificate genetic si, mai mult, interzicerea in Romania, pentru o perioada de cinci ani, a culturilor de porumb și cartof modificate genetic. Am chestionat, prin urmare, membrii Parlamentului Roman cu privire la importul de organisme modificate genetic, cultivarea acestora si etichetarea produselor ce contin OMG. Raspunsurile date de parlamentari vor fi coroborate si verificate cu votul final din plen, preconizat pentru luna septembrie a acestui an.

“Problema OMG-urilor nu se refera doar la chestiunea sigurantei alimentare, ci si la dreptul consumatorului de a fi informat. Avocatii celor care sunt impotriva etichetarii produselor modificate genetic isi argumenteaza pozitia prin faptul ca o astfel de informatie ar speria consumatorii in mod nejustificat. Doar formularea transparenta a acestui argument arunca in ridicol pozitia producatorilor de OMG-uri, care, printr-un lobby puternic si agresiv, au impiedicat ca asemenea informatii sa fie puse pe eticheta produselor modificate genetic, astfel incat noi nu stim daca cerealele pe care le consuma copiii nostri in fiecare dimineata sunt sau nu modificate genetic” avertizeaza Costel Popa, Presedinte, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

REZULTATE PE SCURT

Politica Romaniei in domeniul energiei nucleare

Cel de-al doilea subiect inclus in chestionarul Ecopolis - energia nucleara – a capatat importanta mondiala in urma accidentului de la centrala nucleara de la Fukushima, din acest an, eveniment ce a re-pus in discutie siguranta producerii energiei nucleare si politicile necesare in acest domeniu. Romania are in prezent doua reactoare nucleare in funcțiune și inca doua programate sa intre in funcțiune in 2019, drept pentru care am considerat oportun sa cercetam opinia Parlamentului cu privire la aceasta tema.

Astfel,

Sondajul Ecopolis a fost realizat in perioada mai-iunie 2011, pe un esantion reprezentativ de 210 parlamentari din totalul de 465 de membri ai Parlamentului. Esantionul a pastrat structura populatiei cercetarii, in functie de apartenenta la grupurile parlamentare. Chestionarul aplicat a fost unul standardizat, cu 5 intrebari inchise.

Citeste Raportul final al cercetarii.

Mai multe informatii despre OMG in Romania.

Mai multe informatii despre energia nucleara in Romania.