Calitatea aerului in Bucuresti. Efecte asupra sanatatii

Proiect de monitorizare a calitatii aerului in Bucuresti

Situatia actuala:

In momentul de fata, legislatia romaneasca privind calitatea aerului nu respecta cerintele europene, monitorizarea calitatii aerului este incompleta, mai multe substante poluante inregistreaza valori peste limitele stabilite de catre Uniunea Europeana sau cele recomandate de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, iar populatia nu are o modalitate la indemana pentru a evalua in mod realist si coerent calitatea aerului pe care il respira.

Comisia Europeana a cerut Romaniei aviz motivat pentru nerespectarea termenului de 11 iunie 2010 pentru transpunerea in legislatia nationala a Directivei 2008/50/CE referitoare la calitatea aerului. In acelasi timp, Romania risca declansarea de catre CE a procedurii de infringement din cauza ca in mai multe zone din Romania se inregistreaza depasiri ale valorilor limita pentru mai multe substante poluante.

Dincolo de intarzierile si carentele cadrului legislativ, monitorizarea calitatii aerului in Romania este la randul ei problematica. Nu sunt monitorizate toate substantele poluante si exista perioade lungi fara masuratori din cauza proastei functionari a statiilor de monitorizare.

Instrumentul de informare privind calitatea aerului pus la dispozitie de catre Agentia Nationala Pentru Protectia Mediului (site-ul www.calitateaer.ro)  nu permite publicului larg obtinerea masuratorilor decat pentru perioade de cate doua zile (curenta si precedenta) si chiar mai grav, populatia nu este informata in mod curent privind efectele nocive ale poluantilor atmosferici asupra sanatatii.

Ce facem noi:

Monitorizam calitatea aerului in Bucuresti folosind date furnizate de catre ANPM pentru a atrage atentia asupra zonelor si substantelor problematice pentru populatie.

Evidentiem legatura dintre poluarea atmosferica din Bucuresti, efectele poluarii asupra sanatatii populatiei si costurile umane si financiare pe care le atrage aceasta problema.

Cautam solutii pentru imbunatatirea situatiei, atat in ceea ce priveste monitorizarea si informarea, cat mai ales in ce priveste reducerea efectiva a poluarii atmosferice.

Concluziile studiului Ecopolis

Descarca studiul "Calitatea aerului in Bucuresti. Efecte asupra sanatatii"