Romania: de la groapa de gunoi la europubela
Monitorizarea aplicarii legislatiei europene privind deseurile in Romania
Sanatatea mediului inconjurator si implicit sanatatea oamenilor depind de modul in care stim sa-l pastram curat. Ne sunt familiare imaginile socante cu rauri si spații verzi inundate de gunoaie, insa ceea ce vedem este doar un varf de ac din mormanul de deseuri care afecteaza mediul si natura. Dar ce inseamna a pastra curat mediul inconjurator? Ce inseamna a gestiona corect deseurile intr-o tara membra a UE? Si care este situatia de fapt in Romania?
Pornind de la aceste intrebari am incercat sa vedem care este situația la nivelul transpunerii in legislatia nationala a normelor europene si mai ales ce se intampla in realitate, la nivel local, cu implementarea acestora. Pentru aceasta, la initiativa Asociatiei Salvati Dunarea si Delta si a Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis, am dezvoltat o coaliție de ONG-uri cu ajutorul careia sa monitorizam situatia reala a gestionarii deseurilor in zece judete din Romania.
I. Prevenirea II. Reutilizarea III. Reciclarea IV. Valorificarea V. Depozitarea. Aceasta este ierarhia prioritatilor in ceea ce priveste managementul deseurilor conform directivelor europene. Aplicarea acestor principii insa se dovedeste foarte dificila in contextul in care, in prezent, eficienta Romaniei in privinta gestionarii deseurilor este departe de media celorlalte tari europene (conform celor mai recente date emise de ANPM si Eurostat):
- Doar 54% din populatia tarii era deservita de servicii de salubritate (procentul fiind de 80% in mediul urban si de 22% in mediul rural).
- Doar 1% din deseurile municipale colectate sunt reciclate, la nivel național, restul de 99% fiind depozitate la rampe de gunoi.
Situatia de la nivel local arata insa si mai problematic. Marea majoritate a depozitelor de deseuri nu respecta normele europene, numarul depozitelor conforme fiind insuficient. In ceea ce priveste colectarea si valorificarea deseurilor de ambalaje, peste 95% din autoritatile locale nu cunosc faptul ca exista tinte legal stabilite, desi au obligatii legale pentru asigurarea infrastructurii necesare colectarii selective. Un alt set de probleme putin discutat il reprezinta nerespectarea normelor cu privire la namolurile de epurare si a uleiurilor uzate, precum si a valorificarii energetice prin incinerarea deseurilor. Toate aceste probleme sunt analizate in oglinda cu cerinte legale.
Avem in fata prima cercetare sistematica a modului in care directivele UE in domeniul gestionarii deseurilor sunt aplicate in Romania si speram ca aceasta sa reprezinte, pe langa un semnal de alarma, un document de lucru pentru autoritatile centrale si locale care au atributii in mentinerea unui mediu sanatos si curat.
Citeste raportul complet al cercetarii Romania: de la groapa de gunoi la europubela. Monitorizarea aplicarii legislatiei europene privind deseurile in Romania.

TransFormAbility
Asociația Ecopolis derulează în perioada 1 August 2019 - 31 Iulie 2022 proiectul “Transformative learning through the prism of sustainability / Învățare și conștientizare prin prisma sustenabilității”, co-finanțat prin programul Erasmus+.
Stop arderilor de deșeuri!
La nivel național, în primele cinci luni ale lui 2021, au fost identificate549 de amplasamente cu depozitări necontrolate de deșeuri și arderi de deșeuri, cu o suprafață totală de 717.000 metri pătrați.
Stop arderilor de deșeuri!
Inspectoratul pentru Situații de Urgență a raportat pentru 2020, la nivelul București-Ilfov, peste 130 de intervenții în teren pentru incendiere de deșeuri, în total, fiind arse peste 870 de tone deșeuri.
