Votul Verde 2010

Clasamentul parlamentarilor romani in functie de voturile acordate legilor de mediu in perioada 2009-2010

Cea de-a doua editie a cercetarii Votul Verde a reunit o echipa de experti din 8 ONG-uri de mediu din Romania (Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Asociatia Salvati Dunarea si Delta, Fundatia TERRA Mileniul III, WWF Romania, Asociatia ALMA-RO, Mare Nostrum, Salvati Vama Veche si GRINDA) care au monitorizat si evaluat activitatea parlamentara in domeniul mediului din perioada 2009 - 2010.

Pentru cele patru sesiuni legislative care s-au succedat in acest interval de timp, echipa proiectului a identificat un numar de 14 legi si proiecte de mediu pe care s-a votat final in Parlamentul Romaniei. Acestea acopera sase domenii de interes (energie, conservarea biodiversitatii, agricultura, ecologie urbana, deseuri, poluare industriala) si reprezinta cele mai importante initiative legislative pe mediu ajunse pe masa parlamentarilor romani in perioada monitorizata. Lista integrala a legilor monitorizate este disponibila in cadrul unei sectiuni dedicate pe site-ul proiectului.

Pentru 12 dintre aceste legi votul final al fiecarui parlamentar a fost inregistrat si evaluat. In cazul celorlalte doua legi identificate de catre expertii proiectului, nu s-a votat electronic, acest lucru facand imposibila notarea deputatilor.  Cele doua legi - Legea 54/2010 si Legea 271/2009, ambele  in domeniul Conservarea biodiversitatii - au fost, totusi, incluse in sectiunea 'Legi monitorizate' pentru ca cetatenii sa fie informati cu privire la toate temele dezbatute de parlamentari, aspect la fel de important cu cel al clasificarii deputatilor conform voturilor.

Fiecare deputat a fost notat in functie de votul acordat pe cele 12 legi pentru care s-a votat electronic. Astfel, acesta a fost notat cu + 10 puncte daca a votul lui a fost verde (conform opiniei expertilor de mediu), cu - 10 puncte daca votul lui a fost considerat ca avand un efect negativ si cu -2 daca s-au abtinut. Absentele de la voul din plen au fost notate individual cu -1.

Spre deosebire de metodologia folosita la prima editie, valabila pentru analiza perioadei 2006 - 2008, cand absenta echivala cu un vot negativ, de data aceasta am ales sa ponderam absentele si abtinerile astfel incat parlamentarii care voteaza impotriva proiectelor benefice mediului sa fie mai clar evidentiati.

Ceea ce a rezultat in urma centralizarii rezultatelor ne arata cat de verde a fost fiecare parlamentar in perioada 2009-2010, in ce masura acesta a votat conform principiilor de mediu promovate de partenerii programului Votul Verde.

Rezultatele Votul Verde 2010

Iata doar cateva dintre concluziile cercetarii pe 2010 de care orice alegator ar trebui sa tina cont:

Ministrii mediului - surpriza cercetarii Votul Verde 2010

Cea mai mare surpriza o reprezinta actualul ministru al mediului, Laszlo Borbely, clasat pe locul al doilea in Topul Rusinii, cu 9 absente, doua voturi impotriva pozitiei expertilor si o abtinere.

Korodi Attila, ministrul mediului in perioada 2007-2008, se numara la randul sau printre nepromovati, cu un  scor de 45,42% (locul al 304-lea din 332). Are 9 absente, doua voturi impotriva pozitiei ecologiste si un vot 'verde' Desi ca ministru al mediului a promovat multe programe benefice - printre altele, a stopat proiectul RMGC si a sustinut interzicerea OMG-urilor - Attila Korodi nu a votat pe multe legi, importante pentru sanatatea mediului, supuse atentiei parlamentului in perioada 2008 - 2010.

Un alt exemplu este cel al Sulfinei Barbu, fost ministru al mediului, actualul presedinte al Comisiei de administratie publica din Camera Deputatilor. Sulfina Barbu a promovat cu greu, cu un punctaj de 52,08%. Barbu are 5 absente, 3 voturi impotriva si 4 voturi conforme cu pozitiile expertilor Votul Verde.

 

Clasamentul integral poate fi consultat pe site-ul proiectului. Pentru ca a fost gandit ca un instrument util pentru cetateni, toate detaliile cercetarii Votul Verde 2010 (rezultate, metodologie, legi monitorizate) pot fi consultate usor, online, pe www.votulverde.ro. Oricine este interesat poate afla care sunt politicile publice de mediu care ajung pe masa parlamentarilor, cata importanta acorda acestia din urma legilor verzi, cum voteaza fiecare deputat pe fiecare lege si cum evolueaza voturile alesilor de la o legislatura la alta.

Pentru ca se doreste a fi in acelasi timp si un instrument util de informare si de auto-evaluare pentru politicieni, in 2010 am dus Votul Verde in Parlament. Imediat dupa publicarea clasamentului si dezbaterea care a marcat lansarea editiei din 2010, am pus - la propriu - rezultatele cercetarii pe masa parlamentarilor, prin difuzarea a 332 de ziare Votul Verde, cate unul pentru fiecare deputat prezent in clasament.

Ca sa-i responsabilizam si mai mult, am decis ca pe site-ul www.votulverde.ro sa primim intrebari pentru ei. Daca ai intrebari pentru deputatii din clasament, foloseste optiunea Intreaba un politician iar noi ne vom asigura ca intrebarea ta ajunge la destinatar.