Votul Verde 2011

Votul politic dauneaza votului verde

Cea de-a treia editie a cercetarii Votul Verde a reunit o echipa de experti din 7 ONG-uri de mediu din Romania (Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Asociatia Salvati Dunarea si Delta, Fundatia TERRA Mileniul III, WWF Romania, Asociatia ALMA-RO, Mare Nostrum si 2Celsius) care au monitorizat si evaluat activitatea parlamentara in domeniul mediului din perioada septembrie 2010 - iulie 2011.

Pentru cele doua sesiuni legislative care s-au succedat in acest interval de timp, echipa proiectului a identificat un numar de 14 legi si proiecte de mediu pe care s-a votat final in Parlamentul Romaniei. Acestea acopera sase domenii de interes (energie/transporturi, conservarea biodiversitatii/paduri, agricultura, aer, ape, dreptul mediului) si reprezinta cele mai importante initiative legislative pe mediu ajunse pe masa parlamentarilor romani in perioada monitorizata. Lista integrala a legilor monitorizate este disponibila in cadrul unei sectiuni dedicate pe site-ul proiectului.

Fiecare deputat a fost notat in functie de votul acordat pe cele 14 legi pentru care s-a votat electronic. Astfel, acesta a fost notat cu + 10 puncte daca a votul lui a fost verde (conform opiniei expertilor de mediu), cu - 10 puncte daca votul lui a fost considerat ca avand un efect negativ si cu -2 daca s-a abtinut. Au fost acordate penalizari de -3 puncte pentru neexprimarea niciunei pozitii, au fost acordate +10 puncte pentru initierea unei propuneri pozitive si -10 puncte pentru initierea unei propuneri daunatoare mediului. Noutatea in 2011 in ceea ce priveste sistemul de notare este, astfel, punctarea initiativelor dar si punctarea situatiilor in care, chiar daca prezenti in plen, deputatii aleg sa nu se exprime in niciun fel. Absentele de la votul din plen au fost notate, ca si in editia anterioara, cu -1.

Ceea ce a rezultat in urma centralizarii rezultatelor ne arata cat de verde a fost fiecare parlamentar in perioada septembrie 2010 - iulie 2011, in ce masura acesta a votat conform principiilor de mediu promovate de partenerii programului Votul Verde.

Rezultatele Votul Verde 2011

Iata doar cateva dintre concluziile cercetarii pe 2010 de care orice alegator ar trebui sa tina cont:

PSD si PNL – surpriza cercetarii Votul Verde 2011

Cea mai mare surpriza o reprezinta modul in care Opozitia a inteles sa-si desfasoare activitatea legislativa in cazul legilor cu impact asupra mediului. Grupurile parlamentare PSD si PNL conduc in clasamentul absentelor dar si in topul rusinii, cumuland multe voturi impotriva legilor cu impact pozitiv asupra mediului. In ceea ce priveste votul pe legile benefice mediului, parlamentarii puterii au sustinut 11 legi in timp ce cei ai opozitiei doar 5, absentand in masa in momentul votului. Aceasta atitudine nu a influentat insa decisiv rezultatul final al votului, legile benefice mediului trecand de Parlament.

Clasamentul integral Votul Verde 2011 poate fi consultat pe site-ul proiectului. Pentru ca a fost gandit ca un instrument util pentru cetateni, toate detaliile cercetarii Votul Verde 2011 (rezultate, metodologie, legi monitorizate) pot fi consultate usor, online, pe www.votulverde.ro. Oricine este interesat poate afla care sunt politicile publice de mediu care ajung pe masa parlamentarilor, cata importanta acorda acestia din urma legilor verzi, cum voteaza fiecare deputat pe fiecare lege si cum evolueaza voturile alesilor de la o legislatura la alta.

Informatiile din proiect pot fi consultate si prin intermediul celui de-al doilea numar al ziarului Votul Verde.

Daca ai intrebari pentru deputatii din clasament, foloseste optiunea Intreaba un politician iar noi ne vom asigura ca intrebarea ta ajunge la destinatar.

Lansarea rezultatelor Votul Verde 2011 a avut loc luni, 17 octombrie 2011, printr-o dezbatere pe marginea relevantei legislatiei de mediu care ajunge in Parlament si a comportamentului partidelor la votul final. La dezbatere au contribuit, alaturi de expertii Votul Verde Ioana Ciuta (Terra Mileniul III), Magor Csibi (WWF Romania), Dan Barbulescu (Salvati Delta), Liviu Mihaiu (Salvati Delta), Oana Neneciu (Ecopolis), Costel Popa (Ecopolis), reprezentanti ai principalelor partide parlamemtare precum Carmen Moldovan (PSD), Daciana Sarbu (europarlamentar PSD), Manuel Avramescu (PNL), Silvian Ionescu (PD-L, Garda de Mediu).

Una dintre principalele concluzii ale discutiei de luni, 17 octombrie, si a rezultatelor din 2011 a fost aceea ca votul politic acordat in cazul legilor cu impact asupra mediului - fenomen recunoscut de toti participantii la discutie - risca sa ameninte progresele legislative in domeniul mediului si compromit partidele parlamentare care in campania electorala din 2008 plasau protectia mediului printre directiile prioritare ale agendei lor politice.